Microsoft on julkaissut joukon ohjeita, joilla voi suojautua tietojen kalastelulta. Microsoftin mukaan 91 prosenttia kyberhyökkäyksistä käynnistyy sähköpostiviestin kautta.
Lue artikkeli: Mitä on phishing?
Microsoftin neuvot, miten tunnistaa huijaus sähköpostiviestin:
Kirjotusvirheet
Suomenkieliset huijausviestit ovat usein huonosti kirjoitettuja ja sisältävät kirjoitusvirheitä. Tämä johtuu siitä, että viestit tehdään yleensä konekäännöksinä, mutta nykyään on ilmestynyt myös hyvin kirjoitettuja viestejä.
Epäilyttäviä linkkejä
Huijausviesteissä esiintyvät linkit osoittavat sivustoille, joilla ei ole mitään tekemistä viestissä mainittuun tahoon. Tällaiset sivustot ovat huijaussivustoja, joiden avulla pyritään saamaan käyttäjän tietoja esimerkiksi maksukorttien tietoja haltuun. Mikäli epäilet sähköpostiviestin aitoutta älä avaa linkkejä.
Lue artikkeli: Kuinka tunnistat luotettavan verkkosivun
Artikkeli jatkuu
mainoksen jälkeen
Epäilyttävät liitetiedostot
Epäilyttävien sähköpostiviestien liitetiedostoja ei missään tapauksessa pidä mennä avaamaan. Jos lähettäjä on tuntematon, älä avaa liitetiedostoja. Mikäli lähettäjä olisikin sinulle tuttu, mutta liitetiedoston muoto on epäilyttävä, älä avaa liitetiedostoa. Jos et ole varma liitetiedoston tiedostomuodosta, älä avaa liitetiedostoa. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää moniosaisiin tiedostotunnisteisiin esimerkiksi pdf.exe. Myöskään liitetiedoston kuvakkeeseen ei pidä luottaa, koska se voi olla väärennetty.
Tarkasta verkko-osoite
Huijaussivustoissa käytetään verkko-osoitteita, jotka muistuttavat jotakin tunnettua ja luotettavaa organisaatiota. Verkko-osoitteen kirjoitusasua on muutettua vähän vaihtamalla kirjainjärjestystä. Esimerkiksi tällainen voisi olla micorsoft.com tai goolge.com.
Lue artikkeli: Varo kirjoitusvirheitä