Vishing tulee englannin kielen sanoista voice phishing, joka tarkoittaa puhelimitse tapahtuvaa tietojenkalastelua. Yleisesti puhutaan huijauspuheluista.
Huijauspuhelut ovat yleistyneet nopeasti myös Suomessa. Alkukevään aikana Kybeturvallisuuskeskus raportoi suuresta määrästä huijauspuheluita, joissa soittaja oli esiintynyt teknisenä tukena. Puheluita olivat saaneet sekä yritykset että yksityiset henkilöt.
Vaikka tietojenkalastelua tapahtuu eri keinoin. On rikollisten tavoite sama eli henkilökohtaisten tietojen varastaminen. Erityisesti käyttäjä-, luottokortti- ja verkkopankkitietoja.
Tietojenkalastelu ei ole mikään uusi ilmiö. Yleisimmin tietojenkalastelu tapahtuu sähköpostin kautta. Tällöin voidaan käyttää termiä phishing.
Artikkeli jatkuu
mainoksen jälkeen
Kuinka tunnista huijauspuhelun?
Huijauspuhelun voi tunnistaa huomioimalla muutaman asian. Ensimmäinen huomioitava asia on, että soittaja puhuu englantia, koska viralliset tahot eivät soita suomalaisille englanninkielisiä puheuita. Toinen asia, mikä paljastaa huijauksen on se että, soittaja tiedustelee henkilö- tai pankkitietojasi. Näitä tietoja ei koskaan pidä luovuttaa puhelimitse. Jos puhelu herättää epäilyksiä, kannattaa se lopettaa heti.
1. Terveysviranomainen soittaa
Jos saat puhelun, missä soittaja pyytää maksukortin tietoja tai verkkopankkitunnuksia korona-altistumiseen tai -testaukseen viitaten. Kyseessä on huijauspuhelu, koska kyseisiä tietoja ei tiedustella puhelimitse.
2. Luotettava taho soittaa
Huijari esiintyy luotettavana tahona ja pyrkii luottamuksen turvin saamaan uhrin tietoja. Esimerkiksi soittaja voi väittää olevansa pankista tai teleoperaattorin asiakaspalvelusta. Pankit eikä mitkään viranomaiset pyydä koskaan puhelimessa mitään luottamuksellisia tietoja. Verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tietoja ei pidä koskaan kertoa puhelimessa.
Artikkeli jatkuu
mainoksen jälkeen
3. Hälärisoitto
Hälärihuijauksessa puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Tarkoituksena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin vastaamatta jääneeseen puheluun. Huomioitavaa on, että ulkomaiseen numeroon soittaminen voi tulla kalliiksi. EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta. Satelliittipuhelinnumeroon soittaminen voi maksaa jopa kymmeniä euroja minuutilta. Tästä syystä on hyvä tarkistaa puhelinnumero, ennen kuin soittaa takaisin.
4. Hyvä sijoitus
Puhelut, joissa kaupataan hyvää sijoitusta esimerkiksi virtuaalivaluutta Bitcoineihin, kannattaa lopettaa saman tien. Tämän tyyliset sijoitushuijaussoitot ovat lisääntymässä. Puhelut voivat tulla ulkomaalaisesta tai suomalaisesta puhelinnumerosta.
5. Tekninen tuki soittaa
Puheluissa huijari esiintyy esimerkiksi Microsoftin tai muun luotettavan organisaation teknisenä tukena. Soittaja kertoo, että vastaanottajan tietokoneessa on havaittu häiriö tai haittaohjelma, joiden vuoksi laite täytyy tutkia. Näin huijari yrittää saada uhrin asentamaan tietokoneelleen etähallintaohjelmiston, jonka kautta tietokoneeseen on mahdollista muodostaa etäyhteys. Etäyhteyden kautta huijari pääsee käsiksi tietokoneen tietoihin.